Telèfon
+376 803 344
Horari
De dl a dv de 9:00 a 13:00 h i de 15:00 a 18:00 h
Segueix-nos!
Contacta'ns

Novetats del nou codi de la circulació

Avui al nostre blog analitzem la Llei 12/2021 més coneguda com el codi de la circulació.

La llei del Codi de la Circulació s’ha adaptat a les noves exigències actuals. Els nous formats del permís de conduir, l’aparició de nous senyals de circulació, la modificació dels existents, la determinació de noves condicions tècniques dels automòbils i dels procediments de control, entre d’altres novetats. La via reglamentària servirà per adaptar totes les disposicions de caràcter tècnic, establint les modificacions d’adaptació a les noves recomanacions que des dels organismes internacionals s’han generat per a una millora de la seguretat viària, fent un especial incís a la circulació de bicicletes, vianants i vehicles de mobilitat personal (VMP), així com la normativa acústica dels vehicles.

Quines son les principals prohibicions del codi de la circulació?

  • La utilització, durant la conducció, de cascos o d’un o més auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so.
  • La utilització, durant la conducció, de dispositius de telefonia mòbil o de qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació, excepte quan el desenvolupament de la comunicació tingui lloc sense utilitzar ni les mans, ni cascos o auriculars, i sempre que no es redueixi l’atenció mínima.
  • Portar inhibidors de radars o cinemòmetres, detectors de radars ,…
  • Es prohibeixen els vehicles que emetin pertorbacions electromagnètiques, sorolls, gasos i altres contaminants a la via pública.

Quins són els nous límits de velocitat establerts amb l’entrada del nou codi?

  • 90 km/h a les carreteres generals i 60 km/h a les carreteres secundàries.
  • 50 km/h a les zones urbanes per a tota mena de carreteres.
  • 30 km/h a les zones establertes com Zona 30.
  • 20 km/h a les zones establertes com Zona 20.

Novetats amb els vehicles de mobilitat personal (VMP)

Els patinets elèctrics, segway, hoverboards… Com a regla general, l’edat mínima per circular amb un VMP per les vies i els espais públics és de setze anys

Existeix per una excepció pels menors d’edat compresos entre els catorze i setze anys, i sempre que no circulin per les vies interurbanes: estar en possessió de la llicència per conduir ciclomotors de fins a 49cc, anar degudament equipat amb el casc reglamentari i circular pel carril bici -aquests dos últims en tots els casos-.

Els menors de setze anys poden circular fent ús d’un VMP quan resulti adequat a la seva edat, alçada i pes, en espais tancats al trànsit, amb l’obligatorietat de dur el casc degudament cordat. 

En cas de transportar persones en un vehicle homologat o certificat a aquest efecte, el conductor ha de tenir divuit anys.

Igualment, recordar totes les persones que condueixin un VMP han de disposar d’assegurança.

S’endureixen les sancions


Els articles 110 a 116 detallen les infraccions lleus, greus i molt greus quantificant-les des de 100€ fins a 3.000€ amb suspensió temporal del permís de conduir.

Quadre d’infraccions per excés de velocitat

Que no se’t pugi l’alcohol al cap

Una copeta més o menys pot suposar la diferència entre una sanció administrativa i la comissió d’un delicte contra la seguretat en el trànsit. Estem davant un delicte de perill, per això l’excusa de dir: “jo no he fet res a ningú” no té validesa. Al contrari, gràcies que no ha passat res, pel que podria passar.

En aquest vídeo podeu veure cinc casos reals que demostren la irresponsabilitat de conduir sota els efectes de l’alcohol.

És important recordar que la seguretat vial és cosa de tots. Molts conductors agafen el cotxe després d’haver begut, sense pensar -moltes vegades- en les conseqüències humanes, penals i econòmiques de les seves accions.

En conclusió, a tots ens anirà bé repassar el Codi de la Circulació per estar preparats quan entri en vigor el proper 2 de setembre de 2021.